GoodStat
Strona główna
GoodStat — fora dyskusyjne Gastronomia i HoReCa Podwyzka czynszu w lokalu o 30 procent, zostac czy szukac nowego miejsca

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Podwyzka czynszu w lokalu o 30 procent, zostac czy szukac nowego miejsca

RE: Podwyzka czynszu w lokalu o 30 procent, zostac czy szukac nowego miejsca

Mam kawiarnie na obrzezach Warszawy i wlasciciel lokalu wlasnie podniosl mi czynsz o 30 procent przy przedluzeniu umowy. To kilka tysiecy miesiecznie wiecej, przy mojej marzy to ogromna roznica. Z jednej strony mam tu wyrobiona klientele i szkoda zaczynac od zera gdzie indziej, z drugiej te pieniadze to praktycznie moj zysk. Przerabial ktos z Was taka decyzje? Jak liczyliscie czy przeprowadzka sie oplaca czy lepiej zacisnac zeby i negocjowac
Odpowiedz

Pani Iwono, prowadzę restaurację na poznańskim rynku od siedemnastu lat i przez podwyżki czynszu przechodziłam kilka razy, więc rozumiem ten ból doskonale. Pierwsza rzecz, lokalizacja z wyrobioną klientelą ma realną wartość pieniężną, której nowy lokal nie odtworzy przez rok albo dwa. Niech Pani policzy ile kosztowałby marketing i czas potrzebny żeby nowe miejsce wyszło na to samo, bo to często więcej niż ta podwyżka. Druga rzecz, podwyżkę da się negocjować, zwłaszcza jeśli jest Pani dobrym, terminowo płacącym najemcą. Właściciele boją się pustostanu bardziej niż się przyznają.
Odpowiedz

Pani Katarzyno dziekuje, to mi otworzylo oczy. Faktycznie nie liczylam kosztu odbudowy klienteli a to lata pracy. Sprobuje negocjowac, moze rozlozenie podwyzki na dwa lata albo dluzsza umowe w zamian za nizsza stawke. Bo szczerze przeprowadzka mnie przerazala ale i ta podwyzka boli
Odpowiedz

Pani Iwono dorzucę od strony rozliczeń, przy negocjacjach warto mieć przygotowane swoje liczby na papierze, obrót, marżę, ile realnie zostaje. Jak pokaże Pani właścicielowi że przy takiej podwyżce lokal przestaje się Pani opłacać i grozi mu pustostan, to mocny argument. Sam fakt że ktoś przychodzi z konkretnymi danymi a nie emocjami działa na właścicieli. Trzymam kciuki za negocjacje.
Odpowiedz