GoodStat
Strona główna
GoodStat — fora dyskusyjne Gastronomia i HoReCa Trendy kulinarne 2026, co się zmienia w kuchni?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Trendy kulinarne 2026, co się zmienia w kuchni?

RE: Trendy kulinarne 2026, co się zmienia w kuchni?

W mojej restauracji w Poznaniu widzę że ludzie coraz bardziej chcą proste dania ale wykonane dobrze. Zero pretensji, zero fusji na wyrost. Pieczywo żytnio-pszenne robi się modne, lokalne warzywa nie z magazynu. Młode osoby przychodzą na Kitchen Tour zamiast na eventy z DJ-em. Zmienia się też to jak pracownicy patrzą na pracę - nie chcą zmęczenia bezsennej nocy ale bardziej stabilności. Rekrutacja to teraz główny ból głowy. Dobrze zgrany, doświadczony zespół to miód na tym rynku.
Odpowiedz

nie do konca sie zgodze, u mnie mlodzi nie chca stabilnosci tylko szybkiej kasy, rotacja jest ogromna i juz mnie wykancza xd
Odpowiedz

To prawda! U nas w lokalu przez kryzys nauczyliśmy się gotować taniej, ale lepiej, bo gość to czuł. Dziś mamy stałą kadrę, która rozumie filozofię kuchni, nie tylko pracę. Ta zmiana w 2020 bolała, ale dziś to nasza siła.
Odpowiedz

Zgoda ale to u Ciebie w duzym miescie. w mniejszych miejscach ludzie wciaz chca tani obiad szybko podany. nie mysle ze trend 'lokalnie i bio' zadomowil sie wszedzie. to bardziej kwestia kto ma gdzie i ile pieniedzy.
Odpowiedz

Kasia, ty masz e-commerce, czy zauwazylas trend na lokalne marki ubran czy to tylko marketing-hype?
Odpowiedz

Off-top ale zainteresowal mnie ten post o pracownikach. moja ciotka szuka teraz pracownika na zmiane nocna i nikt nie chce - wszyscy chca dzien. Wracajac do Katarzyny, jak przekonujesz nowych ludzi zeby przyszli do Ciebie zamiast do malej pizzerii obok?
Odpowiedz

Kasia, rozumiem co czujesz, ale się nie zgodzę do końca. Restauracja to nie tylko gotowanie, to przede wszystkim ludzie.
Odpowiedz