GoodStat
Strona główna
GoodStat — fora dyskusyjne Biznes i biznes online jdg czy sp zoo przy obrotach okolo 200 tys rocznie

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

jdg czy sp zoo przy obrotach okolo 200 tys rocznie

RE: jdg czy sp zoo przy obrotach okolo 200 tys rocznie

dziewczyny i chlopaki pomozcie bo glowa mi peka. prowadze maly sklep z ciuchami na shoperze, obroty sie rozkrecaja, w tym roku celuje w okolo 200 tys. ksiegowa mowi ze przy takich obrotach jdg spoko ale znajoma straszy mnie zusem i odpowiedzialnoscia majatkowa. przejsc na spolke czy jeszcze za wczesnie? bardziej mnie martwi ten majatek prywatny jakby cos sie posypalo niz same podatki
Odpowiedz

Z perspektywy prowadzenia agencji dorzucę że spółka to też dużo więcej papierologii, pełna księgowość, sprawozdania do KRS, koszt obsługi minimum kilkaset miesięcznie więcej. Przy e-commerce z ubraniami marża i tak cienka, te koszty zjedzą zysk. Ja przeszłam na sp. z o.o. dopiero jak miałam stałe przychody i wspólnika, wcześniej szkoda było kasy.
Odpowiedz

Pani Aniu dobrze pisze. Prowadze sklep z elektronika 8 lat na jdg i spokojnie. To co naprawde chroni majatek to nie forma prawna tylko porzadne umowy z dostawcami i ubezpieczenie OC dzialalnosci. Spolka daje papierowa ochrone ale jak podpiszesz weksel albo poreczysz to i tak odpowiadasz. Kasia ja bym jeszcze poczekal i odlozyl te pieniadze na poduszke zamiast na ksiegowosc spolki
Odpowiedz

Pozwolę sobie dodać aspekt często pomijany, czyli ochronę danych klientów. Przy sklepie internetowym jesteś administratorem danych osobowych niezależnie od formy prawnej i to RODO generuje realne ryzyko finansowe, nie sama działalność. Kara administracyjna obciąża podmiot, ale przy jednoosobowej działalności i tak odpowiada osoba fizyczna. Warto mieć to na uwadze przy szacowaniu ryzyka, bo wyciek bazy potrafi kosztować więcej niż jakikolwiek spór handlowy.
Odpowiedz

Kasiu przy 200 tys obrotu i jednoosobowej działalności spółka to często przerost formy nad treścią. Liniowy albo ryczałt zwykle wychodzą korzystniej niż CIT plus podatek od dywidendy. Odpowiedzialność majątkiem owszem istnieje, ale realne ryzyko zależy od tego czy bierzesz duże zatowarowanie na kredyt kupiecki. Policz najpierw realny próg, u mnie klienci przesiadają się na sp. z o.o. dopiero koło 400-500 tys albo gdy wchodzą wspólnicy.
Odpowiedz

dzieki wielkie! to chyba zostaje na jdg jeszcze ten rok i odkladam poduszke jak Marek radzi. @dr_Adam_Wisniewski a powiesz cos wiecej o tym rodo przy sklepie? mam shopera i niby jest zgodny ale szczerze nie wiem co mam jako wlascicielka dopilnowac sama. boje sie tych kar
Odpowiedz

Podstawy są prostsze niż się wydaje. Potrzebujesz polityki prywatności i regulaminu dopasowanych do tego co realnie zbierasz, umów powierzenia z firmami które przetwarzają dane w Twoim imieniu (hosting, system mailingowy, kurierzy częściowo), oraz zgód na newsletter zbieranych w sposób dobrowolny i rozdzielony od regulaminu. Shoper daje narzędzia, ale to Ty decydujesz o celach przetwarzania. CERT Polska i UODO mają darmowe poradniki dla małych sklepów, polecam zacząć od nich zamiast od drogiej kancelarii.
Odpowiedz

co do umow powierzenia to wiekszosc dostawcow saas ma gotowe wzory do podpisu w panelu, u mnie shoper i system mailingowy mialy do zaakceptowania jednym klikiem. trzeba tylko poszukac w ustawieniach bo zazwyczaj schowane. nie placilbym za to prawnikowi
Odpowiedz

wracam do watku bo obiecywalam ze dam znac. zostalam na jdg jak radziliscie i odkladam poduszke. i wiecie co, przez ten wakacyjny zastoj ciesze sie ze nie wzielam na kark spolki i pelnej ksiegowosci, przy martwym lipcu te koszty by mnie dobily. dobrze ze poczekalam.
Odpowiedz