Liczba postów: 57
Liczba wątków: 11
RE: Spawarki MMA do domowych prac warsztatowych jakie modele warte uwagi w 2026
16.05.2026, 16:44
Spawarki MMA do okresowych domowych prac warsztatowych to coraz częstszy zakup wśród majsterkowiczów. Wymiana ogrodzenia, naprawa konstrukcji bramy, prace przy garażu, szukam czegoś co spokojnie poradzi sobie z drutem 2-3.2mm na materiałach 4-8mm. Polskie marki preferowane bo serwis pod ręką. Inwerterowe vs transformatorowe — inwertery są wygodniejsze i lżejsze, transformatorowe podobno wytrzymują dłużej w przemyśle. Dla domowego użytkowania 3-5 razy w roku który typ ma sens? Macie własne doświadczenia z konkretnymi modelami w tej cenowej średniej półce?
Liczba postów: 34
Liczba wątków: 9
17.05.2026, 10:23
od 3 lat mam spawarkę MMA w warsztacie, model inwerterowy polskiej marki. spokojnie radzi sobie z konstrukcjami stalowymi do 8mm, dla grubszych potrzebny inny typ. ostatnio sprawdzałem ofertę typu
spawarki MMA Spartus gdzie modele są dedykowane różnym poziomom prac, od hobby do profesjonalnej produkcji. transformatorowe rzeczywiście trwalsze ale ciężkie i pobierają więcej prądu, dla 3-5 razy w roku inwerter spokojnie wystarczy.
Liczba postów: 39
Liczba wątków: 7
17.05.2026, 11:35
Polecam zwrócić uwagę na cykl pracy spawarki przy wyborze. Modele hobbystyczne mają zazwyczaj 30-40% duty cycle przy maksymalnym prądzie, profesjonalne 60-80%. Dla prac domowych 30% wystarczy bo i tak robimy spawania w krótszych seriach z przerwami na chłodzenie. Plus ważna jest jakość kabli, niektóre tańsze modele mają sztywne kable utrudniające pracę w ciasnych miejscach.
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 5
04.09.2026, 21:16
Zaciekawiło mnie to. Spawarki do domu to teraz trend. Może czasem się opłaca, ale trzeba być szczerym - hobby to hobby, zarobki to zarobki. Narzędzie musi być do zadania.